Новини

ministery-cut

Удължиха срока, в който болниците трябва да отговорят на стандарта по Спешна медицина

Здравният министър Петър Москов удължи срока, в който болниците, които имат структури за спешна помощ, трябва да бъдат пригодени да отговарят на новите изисквания, заложени в стандарта „спешна медицина”. С промени в наредбата, която въвежда новия стандарт по спешна медицина, този срок вече ще бъде до края на годината, а не до средата – както предвиждаше първоначалната идея на Москов.

От ведомството посочват, че промяната се налага, тъй като стандартът, въведен от министъра, е оспорен в съда. Припомням, че директори на болници, подкрепени от пациентски и неправителствени организации, атакуваха стандарта в съда заради заложените в него изисквания към лечебните заведения.

Преди половин година от Сдружението на частните болници определиха въпросния стандарт като лобистки. „Там съществуват едни безумни критерии, на които могат да отговорят не повече от 5 или 6 болници в България, като примерно квадратура от 700 м2 за спешно отделение,” каза тогава пред Дарик председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев.

прочети още
allergies-1

6 билки срещу алергиите

Алергиите обикновено се появяват като защитен механизъм на организма на фона на променена имунна реактивност. Казано с прости думи, алергията е това, което става в тялото ни, когато то открие непознато вещество и не може да възприеме.

прочети още